Biz İstanbul
İstanbul’da yaşamış, İstanbul’dan tat almış, İstanbul’a tat vermiş herkes için…
Konser
Accademia Bizantina 40. Yıldönümünü İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde Kutluyor!
Repertuvar
Antonio Vivaldi (1678-1741)
La majör konçerto, No. 5, RV 519
Allegro - Largo – Allegro
La minör konçerto, No. 8, RV 522
Allegro - Larghetto e Spiritoso – Allegro
Si minör konçerto, No. 10, RV 580
Allegro - Largo – Allegro
Re minör konçerto, No. 11, RV 565
Allegro - Adagio e Spiccato
Allegro - Largo e Spiccato – Allegro
Mi majör konçerto, RV 269, İlkbahar
Allegro - Largo – Allegro
Sol minör konçerto, RV 315, Yaz
Allegro non molto - Adagio – Presto
Fa majör konçerto, RV 293, Sonbahar
Allegro - Adagio molto – Allegro
Fa minör konçerto, RV 297, Kış
Allegro non molto - Largo - Allegro
Barok müziğin dünyaca ünlü yıldızı Accademia Bizantina; Grammy adaylığının yanı sıra Diapason d'Or, MIDEM, Prix Classica, Gramophone gibi en prestijli ödüllerin sahibi ve Decca, Harmonia Mundi ve Naïve etiketleriyle yayınlanan çok sayıdaki albümleriyle inanılmaz bir diskografiye sahip.
Barok üslubu hiçbir ekleme, çıkarma ve dönüştürme olmadan, eski enstrümanların seslerine dayanarak araştıran uluslararası üne sahip barok orkestrası Accademia Bizantina üyeleri teknik, beceri, titizlik, yorum, sezgi ve üslup açısından mükemmel bir uyuma sahip. İnovatif bakış açısıyla dikkatleri üzerine çeken, barok müziğin doğru farkındalık ve yoğunlukla sunulduğunda hala modern ve çok çeşitli bir izleyici kitlesini nasıl etkileyebileceğini ve şaşırtabileceğini savunan Accademia Bizantina’nın en güncel projesi “Baroğun Heyecan Verici Sesleri - The Exciting Sound of Baroque”, sosyal platformlarda 20 milyonu aşkın kişiye ulaştı!
Topluluk, Carnegie Hall ve Lincoln Center (New York), Wigmore Hall ve Barbican Center (Londra), Théâtre des Champs Elysées (Paris) ve Opera Royal (Versailles) gibi dünyanın en ünlü tiyatro ve festivallerinde sahne aldı. Concertgebouw (Amsterdam), Bozar (Brüksel), Pierre Boulez Saal, Staatoper Berlin, Kölner Philharmonie, Elbphilharmonie Hamburg, ENCPA Beijing ve Şanghay Konser Salonu gibi prestijli konser salonlarında dinleyiciyle buluşan topluluk 40. Yıldönümünü kutlayacağı özel konseriyle İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’ne konuk oluyor!
Alessandro Tampieri / Başkemancı
Alessandro Tampieri müzik çalışmalarına doğduğu şehir olan Ravenna’da başladı ve henüz 15 yaşındayken Accademia Bizantina’ya katıldı. Eğitimi süresince keman ve viyolaya eşit derecede kendini adayan sanatçı, değerli besteciler Luciano Berio ve Azio Corghi ile çalışma imkânı buldu ve Milano La Scala Tiyatrosu Orkestrası’nda viyola çalarak son derece önemli deneyimler kazandı. Eğitiminin ilk yıllarından itibaren oldukça heyecan verici bulduğu akademik ve tarihi bulgulara dayalı erken dönem müzik performansı konusuna ilgi duyan Tampieri, aralarında Il Giardino Armonico ve L’Arpeggiata gibi orkestraların da bulunduğu müzik topluluklarıyla ve Enrico Onofri, Philippe Jaroussky, Vittorio Ghielmi gibi sanatçılarla çalıştı. 2011’den beri birinci keman ve konzertmeister olarak Accademia Bizantina’nın bünyesinde, sanat yönetmeni Ottavio Dantone ile birlikte topluluğun müzikal gelişimini şekillendirmeye devam ediyor. Pesaro G. Rossini Konservatuvarı’nda eğitmen olarak çalışan Alessandro Tampieri’nin Accademia Bizantina ve Ottavio Dantone ile birlikte kaydettikleri, her ikisi de Naïve etiketiyle yayımlanan Vivaldi’nin viola d’amore, yaylı çalgılar için yazdığı konçertoları ve keman konçertoları VII, Per il Castello albümleri, hem konunun uzmanı eleştirmenlerden hem de dinleyiciden oldukça olumlu tepkiler aldı.
Accademia Bizantina
Accademia Bizantina 1983 yılında Ravenna’da tıpkı büyük bir dörtlü gibi müzik yapma gayesiyle kuruldu. O dönemde olduğu gibi günümüzde de üyeleri tarafından bağımsız bir şekilde yönetilmeye devam ediyor ve topluluğu öne çıkaran özelliği olan oda müziği yapma anlayışına bağlı bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Derin ve kolektif bir araştırmayla birleştirdikleri bu felsefe, topluluğun 17, 18 ve 19. Yüzyıl müzik repertuvarlarını dönemin özgün enstrümanları ile yorumlama konusunda uzmanlaşmasını sağladı. Yıllar içerisinde klasik müzik dünyasında öne çıkmayı başaran Accademia Bizantina, dinleyici ve eleştirmenlerin gözünde önemli bir yer edindi; araştırmalar ve birlikte yapılan müzik okumalarının, partisyonları azami dikkatle inceleyerek döneme en uygun müzikal çizgiyi tıpkı en soylu İtalyan oda müziği geleneğinde olduğu gibi yakalama anlayışıyla birleşmesi sonucunda kendine özgü yorum stilini oluşturdu.
1989’da topluluğa daimi üye olarak katılan klavsen sanatçısı Ottavio Dantone, 1996’da orkestra şefi ve sanat yönetmeni görevine de gelerek Accademia Bizantina’nın saygınlığının ve sanatsal kalitesinin koruyucusu haline geldi. Dantone’nin usta rehberliği ve konzertmeister Alessandro Tampieri’yle olan mükemmel uyumu sayesinde Accademia Bizantina; filolojik araştırmalarını, barok dönemin müzik yorumu ve estetiği konularında yaptıkları çalışmalarla harmanlıyor, erken müzik dönemi üzerine yoğunlaşıp konu üzerinde daha da uzmanlaşarak sanatsal yolculuğuna devam ediyor. Tıpkı Bizans mozaiklerinde olduğu gibi, Dantone’nin yeteneği, hayal gücü ve rafine yaklaşımı topluluğun her bir üyesinin coşkusu ve sanatsal işbirliğiyle birleşip performanslarının şekillendiriyor ve topluluğun uluslararası müzik dünyasının en saygın topluluklarından biri olarak kabul görmesini sağlıyor. Konser formunda yorumladıkları ilk opera olan G. Sarti’nin Giulio Sabino’sunun 1999 yılındaki performansının ardından, Accademia Bizantina barok döneme ait unutulmuş opera ve oratoryo repertuvarının ortaya çıkarılma konusunda da uzmanlaştı. Bilinen operaların yanı sıra günümüzde daha önce hiç sergilenmemiş operaları konser programlarına alarak dinleyiciyle buluşturdu. Decca, Harmonia Mundi ve Naïve etiketleriyle yayınlanan çok sayıdaki albümleriyle Grammy Müzik Ödülleri’nde bir adaylık ve Diapason d’Or, the Midem, Prix Classica, Gramophone Award gibi prestijli ödüle sahip olan Accademia Bizantina dünyanın en saygın konser salonları ve uluslararası festivallerinin aranılan bir konuğu olmaya devam ediyor.