Şef : İbrahim Yazıcı
Solist : İlyun Bürkev (Piano)
Konser Programı
L. V. Beethoven PROMETHEUS OVERTURE
C. Saint-Saens PİYANO KONÇERTOSU NO: 2
W. A. Mozart SENFONİ NO:41 JÜPİTER
L. V. Beethoven PROMETHEUS OVERTURE Op. 43
Prometheus'un Yaratıkları Balesi 1801 yılında Ludwig van Beethoven tarafından Salvatore Viganò'nun librettosu ile bestelenmiş ve ilk gösterimi 28 Mart 1801'de Viyana'daki Burgtheater'da yapılmıştır. Sonraki yıllarda Prometheus Overture dünyanın birçok orkestrası tarafından sayısız defa seslendirilmiştir.
C. Saint-Saens PİYANO KONÇERTOSU NO: 2 Sol minör Op.22
I. Andante Sostenuto
II. Allegro
III. Presto
1868'de bestelenen konçerto muhtemelen Saint-Saëns'in en popüler piyano konçertosudur. Madam A. de Villers'e ithaf edilen konçertonun 13 Mayıs'ta 1868’de ilk seslendirilişinde orkestrayı Anton Rubinstein yönetti ve solist bestecinin kendisiydi. Bu konçerto bestecinin en çok sevilen ve seslendirilen eserlerinden biridir.
W. A. MOZART SENFONİ NO:41 JÜPİTER Do Maj. K.551
I.Allegro vivace
II.Andante cantabile
III.Menuetto-Trio
IV.Finale.Molto allegro
Dahi besteci W. A. Mozart’ın 1877 yılında bestelediği son ve en uzun senfonisidir. 4 Bölümden oluşan senfoniye Jüpiter takma isimi besteci değil daha sonra piyano için düzenleme yapan Johann Peter Salomon tarafından verilmiştir.
İBRAHİM YAZICI
1970 yılında Ankara'da doğan İbrahim Yazıcı, Ankara Devlet Konservatuarı'nda piyano, bestecilik ve orkestra şefliği okudu. Çalışmalarına “Conservatoire Regionale de Musique de Perpignan” da devam etti ve üç “Premier Prix” ile bu okulu bitirdi. Ayrıca Gilbert Varga ile çalıştı ve çeşitli Avrupa ülkelerinde ustalık sınıflarına katıldı. Hacettepe Üniversitesinden yüksek lisansını derecesi alan sanatçı Bilkent Üniversitesi’nde başladığı sanatta yeterlilik programını Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı.
İbrahim Yazıcı'nın yoğun ve çeşitli şeflik kariyeri 1995 yılında Ankara Devlet Operası'nda başladı ve kısa sürede Lucerne Senfoni Orkestrası, WDR Senfoni Orkestrası Köln, Taipei Senfoni Orkestrası, New Japan Philarmonie, Brandenburgische Staatorchester, Wuppertal Senfoni Orkestrası, Camerata de France, Ensemble Resonanz Hamburg gibi orkestraları yönetti. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Türkiye'deki tüm büyük senfoni orkestraları ve bu orkestraların yanı sıra, Berlin Philharmonie, Vienna Konzerthaus, Essen Philharmonie, Moscow International Music House, Laeiszhalle Hamburg, Liederhalle Stuttgart, Palais des Beaux Arts Bruxelles, Berlin Konzerthaus, Tel Aviv Sahne Sanatları Merkezi ve Seul Sanat Merkezi gibi prestijli konser salonlarında sahne aldı. 2000 yılında Valencia Puccini Festivalinde “Suor Angelica” ve “Gianni Schicchi” yi yönetti. Nisan 2008'de Türkiye Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla Moskova'daki Uluslararası Müzik Evi'nde konser yaptı. Europäischer Musik Sommer Berlin, CBS Kore, Bella Pais, Mersin ve İstanbul Uluslararası Müzik Festivallerinde de yer aldı. 2012 ve 2013'de Fazıl Say'ın Nazım Oratoryosunu Wuppertal, Essen ve Frankfurt'ta yankı getiren konserlerde yönetti.
Ahmed Adnan Saygun, Fazıl Say, Muammer Sun, Turgay Erdener gibi Türk bestecilerin birçok eserini CD ve DVD'ye kaydetti. İbrahim Yazıcı 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi'nin "Sanatsal Teşvik Ödülü" , 2005 yılında İtalya Cumhurbaşkanı tarafından verilen "Cavaliere dell'Ordine della Stella d'Italia" ve 2012 yılında "Yılın Şefi" ödülünü aldı. 2017 yılından bu yana besteciliğe de yönelen Yazıcı Hacettepe Üniversitesi, Ankara Devlet Konservatuarı ve Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde dersler verdi. 1998'den 2007'ye kadar Devlet Çok Sesli Korosu'nun yönetici şefliğini yaptı. Bu toplulukla dünyayı dolaştı, çeşitli prestijli salonlarda yönetti, birçok ödül aldı, kayıtlar yaptı ve çok kapsamlı bir repertuar hazırladı. 2007- 2012 yıllarında İzmir Devlet Senfonisi Genel Müzik Direktörlüğü, 2013-2015 yılları arasında Mersin Devlet Opera ve Balesi, 2015-2023 yılları arasında İzmir Devlet Opera ve Balesi'nde orkestra şefi olarak görev yapan Yazıcı 2023-2024 sezonu itibarıyla da İstanbul Devlet Opera ve Balesine müzik direktörü olarak atanmıştır. Ayrıca Karşıyaka Oda Orkestrasının (KODA) Sanat Direktörlüğünü yapmaktadır.
İLYUN BÜRKEV
15 yaşındaki İlyun Bürkev, 4 yaşında başladığı piyano eğitimine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet
Konservatuarı’nda Prof. Burcu Aktaş Urgun’un ardından, devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay ve Salzburg Mozarteum Üniversitesi’nde Prof. Pavel Gililov ile devam ediyor. İlyun Bürkev, Chopin Enstitüsü tarafından düzenlenen Jeune Chopin 3. Uluslararası Piyano Yarışması dahil birçok uluslararası piyano yarışmasında ödüller kazandı. İzmir, Doğuş ve Çukurova Senfoni Orkestraları gibi birçok orkestra ile solist olarak sahne alan İlyun, aynı zamanda Nil Venditti, Rengim Gökmen, Hasan N. Tura ve Tolga Atalay Ün gibi şefler ile beraber konser verdi. Alfred Brendel, Andreas Weber, Björn Lehmann, Caspar Frantz, Hüseyin Sermet, Milana Chernyavska ve Piotr Paleczny gibi ünlü piyanistlerin ustalık sınıflarına katıldı. İlyun Bürkev, Klassische Philharmonie Bonn ve şef Alexander Hülshoff ile Almanya’da gerçekleşen 11 konserlik konser turnesinin solisti olarak yer aldı. Beethoven’ın 3. Piyano Konçertosu’nu icra ettiği konserlerin ilki 25 Eylül 2023 tarihinde Konzerthaus Berlin’de gerçekleşti. Daha sonra Bielefeld Rudolf-Oettker- Halle, Bremen Die Glocke, Bonn Maritim Hotel, Hannover Landesfunkhaus, Hamburg Laeiszhalle, Karlsruhe Konzerthaus, Nürnberg Meistersingerhalle, Stuttgart Liederhalle, Wiesbaden Kurhaus ve München Herkulessaal’daki konserlerle turne başarıyla tamamlandı.