Picasso… Kader, Özgürlük, Sezgi, Çocukluk, İlham Perileri, Semboller, Alegoriler, Simgeler, Şans…
Picasso hissetti, gördü ve boyadı. Bir şeyler başarmak için muazzam bir yalnızlık içinde işinde kaybolan bir sanatçıydı. Bu yalnızlık olmadan gerçek bir sanat mümkün değildi. İşte bu duygu artistik direktörlüğünü İspanya’nın en başarılı Flamenko topluluklarından biri olan Rojas y Rodriguez’in de kurucusu Carlos Rodriquez’in yaptığı, “PICASSO ETERNO”da seyirci ile buluşuyor. Gösteri Picasso’nun ilhamının geldiği yeri arıyor.
“Bir dansçı ve koreograf olarak bazen hissettiklerimi yansıtacak doğru kelimeleri bulamıyorum. Bunu sadece dans ederek ifade edebilirim” diyen Carlos Rodriquez dansçıların Picasso'nun resimleriyle ifade ettiklerini geleneksel dans gösterilerinin kurallarını çiğnemeye cesaret ederek koreografi ve dans ile yansıtmaya çalışıyor. Çünkü ona göre Picasso gibi her yaratma eylemi bir yıkım eylemiyle başlıyor. “Dansçı olarak 30 yıl ve koreograf olarak üretken bir kariyerden sonra, sembolik ve dünya çapında kültürel bir sanatçı olan Pablo Ruiz Picasso'nun çalışmalarını araştırma dürtüsü bu gösterinin mihenk taşı. Resim çalışmalarına hayran olmak ve şiirlerini okumak İspanyol dansı ve Flamenko’nun rafine dili ile beni sessizliğin kokusunu tanımaya yöneltti” diyor.
İki farklı koreografik bölümden oluşan iki perdelik performans olan “PICASSO ETERNO'nun ilk bölümü, özgün, estetik formları yenileyen ve araştıran bir eser. Anlatı özellikleri taşıyan bu ilk bölüm, izleyiciye görseller aracılığıyla aktarılıyor. Sanatçının en özel ve kişisel takıntılarına değinen bu ilk perde, Lucas Vidal'ın orijinal bir senfonik müzik bestesini içeriyor.
İkinci bölüm, farklı Flamenko stillerinden geçen bir süit. Güçlü danslar, Flamenko-Endülüs estetiği, özgün müzik besteleri, dansçı ve müzisyen kadrosunun çok yönlülüğünü sergiliyor. Bu koreografi, sanatçıların saflıklarını ve gerçeklerini ortaya koyacakları hareket ve duyguları yansıtıyor ve birinci perdenin konseptine karşı bir denge görevi üstleniyor.
Picasso’nun sanatına bir yolculuk yaşatan “Picasso ETERNO”, 15 Ekim’de İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.
15 Ekim 2022, Saat 20.00– İSTANBUL AKM
CARLOS RODRIGUEZ HAKKINDA
İspanyol klasik, flamenko dansçısı ve koreografı Carlos Rodriguez, 1995 yılında Ángel Rojas ile birlikte gelenekselden uzak bir Flamenko yapmak amacıyla dansı çağdaş disiplinlerle bir araya getiren Nuevo Ballet Español (NBE) topluluğunu kurdu.
Carlos Rodríguez, dans yaşamına on üç yaşında İspanya Ulusal Balesi seçmelerinde finalist olduktan sonra Rafael Aguilar'ın Bale Teatro Español topluluğu ile başladı. Ardından Luisillo İspanyol Tiyatro Balesi, Madrid İspanyol Balesi ve Zambra Balesi’nde dans etti. José Antonio ve the Ballets Españoles’de solistti ve 1994'te Ángel Rojas ile birlikte Ulusal Koreografi Yarışmasında en iyi dansçı ödülünü kazandı.
İlk koreografisi, Madrid'deki Teatro de la Danza için yaratılan La Zapatera Prodigiosa'da Rojas ile oldu ve daha sonra onu Infierno S.L (1995), Cinnamon and fire (1996), Sangre flamenca (1997), Flamenco Directo (1998), Furia (2000), Alma (2006) izledi. Sangre (2008) ve Cambio de Tercero (2009) hayata geçirdiği diğer gösteriler arasındadır.
2003 yılında sahnelenen Romeo ve Juliet, Carlos Rodríguez'in NBE içinde tek başına yaptığı tek eserdir. Carlos Rodríguez, 2005 yılında en iyi dans sanatçısı olarak Villa de Madrid Pilar López Ödülü'nün sahibi oldu. 2008'de topluluğun adını 'Rojas y Rodríguez Compañía' olarak değiştiren sanatçı, José Nieto ve Daniel Jurado'nun orijinal müziğiyle Madrid Topluluğu tarafından Bağımsızlık Savaşı'nın 200.yılını anmak için görevlendirilen Baile Demascaras gösterisinin prömiyerini yaptı.
İspanya Ulusal Balesi'nde 3 yıl koreograf ve konuk oyuncu olarak çalışan Rodriguez çalışmalarının çoğunu kendi topluluğu ile gerçekleştirdi. Bunlar arasında Cambio de Tercio, Direct Flamenco, Sangre Flamenca, El Amor Brujo, Titanium, Romeo y Julieta, Canela y Fuego, Gallo de Pelea, Furia, Filigrana ve He yer almaktadır. Sanatçı ayrıca farklı dans topluluklarında koreograf ve sanat yönetmeni olarak görev aldı.
Carlos Rodriguez, Madrid Destino tarafından düzenlenen “Flamenco Madrid” festivali için 2017'nin en çok ödül alan tanıtım kliplerinden birine sanat yönetmeni olarak imza attı. Telecinco için “Got Talent” İspanya programının sanat yönetmenliğini yürüten Rodriguez, aynı programın koreografi koçluğunu da yaptı.
Yeni İspanyol Balesi «Esencia» gösterisini yaratan sanatçı aynı zamanda Ensamble Español şirketi için Chicago'da “Mar de Fuego” gösterisi ve "Bendita" adlı gösterinin prömiyerini gerçekleştirdi.
Rodriguez, 2019 UEFA Şampiyonlar Ligi finali etkinliğinin sanat yönetmeniydi.
2021 yılında yeni şovu Amores Flamencos'un prömiyerini yapan Rodriguez, ayrıca İtalya, İspanya Taranta gece festivali için "Ritual" adını taşıyan bir füzyon şovu hazırladı.
Şu anda, The Dancer adlı yeni yetenek şovunda yer alıyor.
PICASSO ETERNO
Fikir ve Artistik Direktör: Carlos Rodríguez
Sahne Amiri: Alberto Velasco
Koreografi Danışmanları: Carmelo Segura, Iker Carrera
Koreografi: Carlos Rodríguez
Dansçılar: Carlos Rodríguez, La Lupi, David Coria, Hsueh Yu Hsien, Joaquín de Luz, Laura Fúnez, Miguel Ángel Berna, Mayte Bajo, José Maldonado, Sara Calero
1, Perde Müzik: Lucas Vidal, José Almarcha y Manuel Urbina
2, Perde Müzik: Roberto Jabonero Extremadura
Orkestra: Roberto Jabonero (Keman), Julio Alcocer (Perküsyon), José del Calli (Vokal), Gabriel de la Tomasa (Vokal), Pedro Medina (Gitar), José Almarcha (Gitar)
Sahne Tasarım: Juan Sebastián
Kostüm Tasarım: Rosa García Andújar
Işık Tasarım: Luis Perdiguero
Ses ve Görsel Tasarım: Víctor Tomé
Grafik Tasarım: María La Cartelera