SAZIMIZ SÖZÜMÜZ
TÜRKÜLER



İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu

Konser

Türküler, yeme-içme kültüründen, sevinme, hüzünlenme, feryat etme, eğlenme, savaşma, sevme, inanma vs. gibi, beşikten mezara insan ruhunu saran tüm duyguların, yörelere göre değişen melodi, ağız ve ‘yöreye özgü duygu reaksiyonu karakteristiği’ ile yansıtılmasıyla ortaya çıkmıştır. 
Bu süreçte farklı türlerin yavaş yavaş ortaya çıkması durumu, zamanla farklı stillerin de türemesini sağlamıştır. Bu da zamanla icracıların çalış ve söyleyiş stillerini doğurmuştur. 
Kısacası Türk halk müziği bir dışavurumudur. İşte bu nedenle konserimizin teması “Sazımız, Sözümüz Türküler” olmuştur. 
Zengin geleneksel müziğimizin en karakteristik çalış ve söyleyiş stillerini seyircimizle buluşturmak amacıyla Şef Celal VURAL yönetiminde hazırlanan konserimize İstanbul’daki tüm sanatseverleri bekleriz. 

Konuk Şef: Celal VURAL 

Biyografi: 
1962 yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesinde doğan Celal VURAL, ilk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. İlkokul beşinci sınıftan itibaren beş yıl boyunca Talip ÖZKAN’dan bağlama dersleri aldı. 
1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’nden mezun olan VURAL, 1985 yılında TRT İzmir Radyosu’nda ‘Yetişmiş Bağlama Sanatçısı’ olarak göreve başladı. Aynı yıl Ege Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nda ve 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi / Müzik Bölümü’nde yarı zamanlı Öğretim Görevlisi olarak Bağlama ve Türk Halk Müziği Orkestra dersleri verdi. Söz konusu üniversitelerin korolarını yönetti ve çok sayıda konserler verdi. 
1987 yılında Üniversiteler Arası Türk Halk Müziği Yarışması’nda yönettiği 9 Eylül Üniversitesi Korosu birincilik kazanan VURAL, 1991 yılında T.C. Kültür Bakanlığı Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu’na Kurucu Şef olarak atandı ve sayısız konserler yönetti. 
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nda ‘Solist Bağlama Sanatçısı’ olarak görev yapan sanatçı, çok sayıda derleme çalışması yapmış olup, 9 adet derlemesi TRT Repertuvarına girmiştir. Bunun yanışı sıra Uludağ Üniversitesi Müzik Bölümü’nde ‘Tavırlarının Nota ile Gösterimi’ni örnekleyerek, konferans vermiştir. 
2000 yılında İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu kurmak üzere geçici görevli olarak çalışan ve 2007 yılında kurulan bu topluluğa Kurucu Sanat Yönetmeni olarak atanan Celal VURAL, 2014 yılında emekli oldu. Evli ve iki çocuk babasıdır. 

AVŞAR BEYLERİ
Bilgi Notu:
1240’lı yıllarda Selçuklu İmparatorluğu’nun sona ermesiyle birlikte Anadolu’da Türk Beylikleri kurulmaya başladı. Avşar Aşireti de Denizli / Acıpayam ve Burdur/Yeşilova yöresine yerleşmişlerdi. Bu bölgeyi onlardan almak isteyen Germiyanoğulları, Avşarların üzerine 5-6 bin civarında atlı kuvvet gönderdi. Avşarların kuvvetleri 500-600 civarındaydı. Avşar Aşireti’nin lideri Karaağaç Bey gözü kara biriydi ve topraklarını savunmak için savaş kararı aldı. Aşiretin ileri gelenleri tüm çabalarına karşın, Karaağaç Bey’i bu kararından caydıramadılar. İki kuvvet Acıpayam Ovası’nda karşılaştı. Avşarlar kendilerinden sayıca 10 kat büyük bir orduyu dağıtarak zafer elde ettiler ve bölgedeki egemenliklerini sürdürdüler. Avşar Beyi’nin bu savaşta gösterdiği kahramanlık, aşiretin ozanı tarafından Destansı Türkü şekline getirildi. Yaklaşık 700 yıllık geçmişi olan ve o bölgede çalınıp söylenilen bu türkü, yörede ustalık göstergesi olmuştur. 
Celal VURAL, kadim geleneğimizin “ustalık göstergesi” olan Avşar Beyleri adlı eseri, Yücel KÖSE’nin görkemli düzenlemesiyle yeniden müzikseverlerle buluşturmuştur.

Etkinlik Açıklaması:  
Türküler, yeme-içme kültüründen, sevinme, hüzünlenme, feryat etme, eğlenme, savaşma, sevme, inanma vs. gibi, beşikten mezara insan ruhunu saran tüm duyguların, yörelere göre değişen melodi, ağız ve ‘yöreye özgü duygu reaksiyonu karakteristiği’ ile yansıtılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Bu süreçte farklı türlerin yavaş yavaş ortaya çıkması durumu, zamanla farklı stillerin de türemesini sağlamıştır. Bu da zamanla icracıların çalış ve söyleyiş stillerini doğurmuştur.
Kısacası Türk halk müziği bir dışavurumudur. İşte bu nedenle konserimizin teması “Sazımız, Sözümüz Türküler” olmuştur.
Zengin geleneksel müziğimizin en karakteristik çalış ve söyleyiş stillerini seyircimizle buluşturmak amacıyla Şef Celal VURAL yönetiminde hazırlanan konserimize İstanbul’daki tüm sanatseverleri bekleriz.
REPERTUVAR AKIŞ
SAZIMIZ SÖZÜMÜZ TÜRKÜLERİMİZ

KORO
Avşar Beyleri DENİZLİ / Acıpayam Düzenleme: Yücel Köse    
Sarı Zeybek   BURDUR              

SOLİST: Aynur ERDOĞAN
Yıldız akşamdan doğarsın  YOZGAT

KORO

Zalim Felek SİVAS / Kangal        
Düzenleme: Celal VURAL
Ötme Bülbül Ötme  SİVAS / Divriği        
Düzenleme: Yavuz TOP                         

SOLİST: İrfan YIDIRIM  BULGARİSTAN / Eskicuma
Mezarımı Kızlar Kazsın 
Cümbüş Taksim: Ali YILMAZ

SOLİST: Gökhan TEMUR ŞANLIURFA  Alaydın Elim Elime 

KORO        
VAROL ATAM                                                                  
Söz Müzik: Celal Vural
Tulum Solo: Mustafa Gökay FERAH
SOLİST:  Cevat DURSUN Cerrahpaşa VOLKAN KONAK 

KORO
İNTRO (Çalgısal) Celal VURAL
Karahisar Kalesi AFYON
Karabağ AZERBAYCAN
Gaytağı (Çalgısal)                
Düzenleme: Seyit Rüstemov AZERBAYCAN

SOLİST   
Gülay ARSLAN
Gafil Gezme Şaşkın GAZİANTEP
Neşe DEMİR                
Germir Bağları KAYSERİ

KORO
Bağlama Açış: Osman TOKMAK 
Kadıoğlu Zeybeği   AYDIN
Bir Taş Attım Alıca  KONYA
Nasip Olur Amasya’ya Varırsam   TOKAT
Düzenleme: Celal VURAL & Mustafa AKTAŞ  

SOLİST: Hamdiye EROL                 
Menevşe Koymuşlar Gülün Adını KIRIKKALE

KORO
Kemençe Açış: Rıza Can Özel        
Horon (Çalgısal)  KARADENİZ
RAPATMA                                        
Söz: Anonim / Müzik: Fuat SAKA Düzenleme: Celal VURAL         

 

Etkinlik Kuralları
  • Etkinlik seansları etkinlik tarihinden bir ay önce aynı tarihte satışa açılmaktadır. Özel durumlarda etkinlik biletlerinin satışa açılma tarihi değişiklik gösterebilir.
  • Biletinial uygulaması veya web sitesi üzerinden ÜYELIK girişi yapılarak satın alınan biletlerin iadesi, etkinlik saatine 48 saat kala BILETLERIM bölümü içinde yer alan İPTAL ET kısmından yapılabilir. İptal/İade işlemleri internetten alınan ve gişeden yazdırılmamış biletler için geçerlidir.
  • ÜYELIK girişi yapılmadan satın alınan biletlerin iade taleplerinin etkinlik saatine 48 saat kala info@biletinial.com adresine mail yoluyla iletilmesi gerekmektedir. İptal/İade işlemleri internetten alınan ve gişeden yazdırılmamış biletler için geçerlidir.
  • Öğrenci indiriminin geçerli olduğu etkinliklerde öğrenci bileti öğrenci kimliği ile geçerli olup AKM Gişeden satılmaktadır. Öğrenci kimliğinin etkinlik günü görevlilere gösterilmesi gerekmektedir.
  • Atatürk Kültür Merkezi tarafından iptali gerçekleştirilen etkinliklerimizde, gişeden alınan biletler için iade başvuru süresi iptal edilen tarihten itibaren 15 gündür. Bu süre içerisinde izleyicilerimizin AKM gişeye iade talebinde bulunmaları gerekmektedir.
  • Tüm etkinlikler 7 yaş ve üzeri katılımcılar için uygundur. Tüm katılımcılar bilete tabidir. Özel durumlarda yaş sınırı ayrıca belirtilmektedir.
  • AKM Yönetimi etkinlik için uygun görmediği kişileri bilet iadesi yaparak etkinlik alanına almama hakkına sahiptir.
  • AKM bilet satın alma koşullarında değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
  •  
  • AKM etkinlik alanı ve saatinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
  • Misafirlerin belirtilen oturma düzenine uyması zorunludur. Etkinlik boyunca yer değişikliği yapılamaz.
  • Etkinlik başladıktan sonra salona seyirci alınmayacaktır.
  • Çocuk Sanat Merkezi atölyeleri için yaş grubu ayrıca belirtilmektedir. Etkinlikte belirtilen yaş aralığına yaşı uygun olmayan misafirlerimiz atölye alanına giriş yapamamaktadır. Satın alınan biletlerde iade ve değişiklik hakkı bulunmamaktadır.
  • Konser esnasında kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu vb. kayıt cihazlarıyla kayıt yapılması yasaktır. Kayıt cihazları mekânlara alınmayacaktır.
  • Etkinlik başlangıç saatinden en az 1 saat önce biletle birlikte etkinliğin kapısında olacak şekilde hazır olunması gerekmektedir.
  • AKM etkinlik mekânlarında değişiklik yapabilir. AKM yönetimi, yeni mekânda izleyicilerimize bilet numaralarına en yakın yeri temin edecek bir oturma planı hazırlayacaktır. Satın alınan biletler, mekân değişikliği nedeniyle iade edilmez.
  • Mekânlarda belirtilen alanlar dışındaki yerlere yiyecek veya içecekle girmek, tütün ve tütün ürünleri tüketmek veya elektronik sigara kullanmak yasaktır. Mekânlarda belirtilen alanlar dışındaki yerlere yiyecek veya içecekle girmek, tütün, tütün ürünleri ve elektronik sigara kullanmak yasaktır.
  • AKM içerisince ücretli otopark bulunmaktadır.
Mayıs 2025

Restoran ve Kafeler

AKM Etkinlik - Biz İstanbul
Biz İstanbul

İstanbul’da yaşamış, İstanbul’dan tat almış, İstanbul’a tat vermiş herkes için…

AKM Etkinlik - D&R
D&R

D&R, filmden elektronik ürünlere kadar geniş bir yelpazede eğlence ve kültür ürünleriyle ziyaretçilerini buluşturuyor.

AKM Etkinlik - Divan Brasserie Fuaye
Divan Brasserie Fuaye

Divan Brasserie Fuaye, Atatürk Kültür Merkezi'ni ve sıra dışı mimarisini, mekanın prestijine eşit, barındırdığı kültürel zenginlik kadar geniş ve çeşitli bir yemek sunumuyla kutlamaya hizmet ediyor.

AKM Etkinlik - Espressolab
Espressolab

Türkiye’nin en yenilikçi kahve zinciri olarak; kahve tutkunlarına dünyadaki gurme kahve kültürünün değişik tatlarını sunuyoruz. 2014’te İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ilk mağazamızla kapılarımızı açtığımız andan itibaren kahve tutkuları arasında önemli bir hayran kitlesine sahip olduk. İyi kahveye olan tutkumuzu her geçen gün daha fazla kahveseverle paylaşmak için çok çalışıyoruz.